Nominácie na ocenenie Gypsy Spirit možno podať do 30. októbra

28.09.2013 Bratislava

Bratislava 28. septembra (TASR) - Prihlášky kandidátov na ocenenie Gypsy Spirit možno podať do 30. októbra. Posúva sa aj termín slávnostného odovzdávania cien, a to zo 6. novembra na 14. decembra.

Cena Gypsy Spirit, ako ocenenie aktívnej snahy o zlepšenie situácie Rómov na Slovensku, sa udeľuje v piatich kategóriách. Ocenená bude mimovládna organizácia za realizáciu projektov na podporu rómskej menšiny, takisto firma - zamestnávateľ za podporu projektov zameraných na sociálnu pomoc Rómom i obec alebo mesto za programy zamerané na integráciu rómskej menšiny. Ocenenie Gypsy Spirit si preberie aj osobnosť, ktorá dlhodobou prácou prispela k zlepšeniu postavenia Rómov a takisto novinár za objektívne informácie o rómskej problematike. Vyhlásený bude aj Čin roka, teda čin, ktorý prispel k záchrane života alebo zlepšil kvalitu života jednotlivca.

Podľa informácií Ivety Duchoňovej z Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity doteraz je podaných približne 40 prihlášok. Do 30. októbra možno naďalej nominovať kandidátov na ocenenie v jednotlivých kategóriách a to mailom na adresu iveta.duchonova@minv.sk alebo na gypsyspirit@acec.sk.

Vyhlasovateľmi 5. ročníka Gypsy Spirit 2013 sú Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC), Slovenské elektrárne, a. s., člen skupiny Enel (generálny partner), Ministerstvo vnútra - Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, Národné centrum pre rovnosť príležitostí, občianske združenie Láčho Drom.

V rokoch 2009-2012 sa prihlásilo alebo bolo nominovaných na ocenenie Gypsy Spirit spolu 438 mimovládnych organizácií, organizácií, firiem, inštitúcií a jednotlivcov.

V roku 2014 bude mať projekt nový názov - Gypsy Spirit sa zmení na Roma Spirit.
 

Vyberte región